Hoe kom ik snel van mijn schulden af?

Deze lastige corona-periode zorgt helaas ook voor veel financiĆ«le onzekerheid. Een persoonlijke lening kan in veel gevallen een uitkomst bieden… Echter, voor sommigen lopen de schulden zo hoog op dat het afbetalen steeds lastiger -dan wel onmogelijk- wordt. Op een gegeven moment dien je dan echt aan de handrem te trekken om verdere schulden te voorkomen. We geven je daarom bruikbaar advies en enkele handige tips om je bij deze lastige situatie te helpen.

Start eerst met het maken van overzicht met al je huidige inkomsten, uitgaven en je openstaande schulden. Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om je uitgaven te verlagen? Wellicht een abonnement dat stilzwijgend doorloopt zonder dat je hier erg in hebt. Veel mensen zijn slapend lid van de sportschool, maar maken niet of nauwelijks gebruik van een mogelijk duur abonnement. Een overzicht brengt deze kosten direct voor je inzichtbaar.

Daarnaast zijn veel mensen zich (nog) niet bewust dat zij mogelijk in aanmerking komen voor bepaalde toeslagen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een zorg-, huur-, of kinderopvangtoeslag. Dit kan uiteraard net het verschil maken aan het einde van de maand. Je dient hiervoor wel zelf initiatief te nemen, want deze toeslagen worden je niet automatisch aangeboden.

Kwijtschelding van de schulden

Heb je een zeer goede reden waarom jij je schulden niet kunt aflossen? Dan is het zeker aan te raden om de schuldeiser te vragen om kwijtschelding van de openstaande schuld. Uiteraard wordt hier niet altijd mee ingestemd, maar het is in ieder geval het proberen waard.

Betalingsregeling of uitstel van betalen

Staat je schuldeiser niet positief tegenover het kwijtschelden van de schuld? Dan kun je ook nog een middenweg voorstellen; de betalingsregeling. Hierbij zul je je schuld in termijnen en gespreid gaan afbetalen. Dit wordt ook wel een minnelijk akkoord genoemd. Een uitstel van het afbetalen is ook nog een optie. Hiermee krijg je even wat ademruimte en zul je pas na een bepaalde periode (weer) gaan afbetalen.

Schuldhulpverlening

Wilt de schuldeiser ook niet akkoord gaan met een betalingsregeling? Dan dien je contact op te nemen met het loket sociale zaken in je eigen gemeente. Zij helpen je vervolgens bij het vinden van een schuldhulpverlener. Die zal je helpen met het afbetalen van je schulden, aan de hand van een stappenplan.

Je zult als eerste samen met je schuldhulpverlener een saneringsplan samenstellen. Vervolgens wordt er een onderlinge overeenkomst opgesteld. Deze dien je ook te ondertekenen. De schuldhulpverlener zal vervolgens een betalingsregeling gaan treffen met je schuldeiser(s). In de beginperiode zullen je vaste lasten (tijdelijk) worden gedragen. Om je dagelijkse uitgaven te dekken zal je ook een bepaald bedrag aan weekgeld ontvangen.

Overige opties

Schuldbemiddeling
Hierbij zal de schuldhulpverlener afspraken maken met je schuldeiser over de afbetaling. Je dient vanaf dat moment binnen 36 maanden een zo hoog mogelijk bedrag af te betalen.

Schuldsanering
De gemeente helpt je bij deze optie een handje en betaalt de schuldeiser door middel van een lening. De lening, plus een bijkomend rentebedrag dien je binnen 36 maanden terug te betalen aan de gemeente.

Dwangakkoord
De rechter zal de schuldeiser hierbij dwingen om tot een minnelijk akkoord te komen. Dit betekent dat je alsnog in een schuldentraject terecht komt en dient af te betalen.

Zoals je wellicht merkt, is het afbetalen van je schulden zeker geen eenvoudige opgave. Er gaan maanden en soms jaren overheen voordat je eindelijk weer schuldenvrij bent. Het is een lange weg -maar wel een noodzakelijke weg- die benodigd is om weer als een vrij mens door het leven te gaan.

Getagd met , , , , , ,