De huidige coronacrisis heeft zijn invloed op alles en iedereen, waaronder dus ook de huizenmarkt. Door de impact van de crisis van 2008 daalde de huizenprijzen hard, in sommige landen zelfs met tientallen procenten. De lastige periode waarin we ons nu verkeren zal ook zijn nodige impact gaan hebben op de economie en de huizenmarkt in de nabije toekomst. Wij bespreken alvast wat je mogelijk kunt gaan verwachten.
Toegenomen faillissementen en een stijgende werkeloosheid zullen logische gevolgen zijn die worden veroorzaakt door de coronacrisis. Het consumentenvertrouwen zal hierdoor significant afnemen, wat zal resulteren in een afname van het aantal woningen dat wordt verkocht.
De economie wordt dus hard geraakt, waarmee je vanzelf terecht komt in een vicieuze cirkel. Uiteindelijk zal dit resulteren in dalende huizenprijzen, maar dat zal pas op langere termijn zichtbaar worden. Dit is een groot voordeel voor mensen die op zoek naar een woning, maar daarentegen zal een verkoper een minder hoge vraagprijs kunnen stellen dan initieel gewenst.
Consumentenvertrouwen
Het vertrouwen van de consument in de economie zal daarbij dus alles bepalend worden. Voor corona was het vertrouwen van de consument nog op het hoogste punt ooit gemeten. De rente zal nu echter hoger worden en de woningnood zal enkel maar groeien. De behoefte aan woningen zal dus enkel groter zijn na de coronaperiode, terwijl er al te weinig woningaanbod was voordat we te maken kregen met Covid-19.
De onzekere tijden leiden ook tot de zogenaamd ‘hand op de knip‘ bij de consument. De vraag zal dus iets gaan afnemen en een kleine daling zal vervolgens zichtbaar worden op de huizenprijzen. Een buitengewone daling is daarentegen dus niet te verwachten. Na jaren van prijsstijgingen zullen de vraagprijzen van woningen gaan dalen. Hoeveel is echter nog de vraag en kan nu nog niet met zekerheid gezegd worden.
Hypotheekrente omhoog
De risico’s gaan uiteraard omhoog voor de banken als de recessie toeneemt. Het logische gevolg zal zijn dat de hypotheekrente daarbij tevens omhoog gaat om dit risico te kunnen indekken. Het zal zelf immers ook hogere inleenkosten gaan betalen wanneer het op zijn beurt geld leent bij de Europese Centrale Bank (ECB).
Reeds afgesloten hypotheken hebben daarentegen in veel gevallen nog te maken met rentevastlooptijden. Hierdoor wordt verwacht dat de hypotheekrente vooralsnog relatief laag zal blijven ten opzichte van het historische gemiddelde.
Conclusie
Vooruitzichten zijn dat de situatie daadwerkelijk zal verslechteren. Het algemene vertrouwen in de woningmarkt zal daarnaast ook flink gaan dalen. De betaalbaarheid zal naar verwachting ook een stuk lager worden ten opzichte van de situatie voor de uitbraak van corona. Dit wordt dus met name veroorzaakt door een lagere inkomensgroei en de verwachte hogere hypotheekrente. Daarbij zal eerst een daling toetreden in het aantal woningaankopen, later zal er een duidelijke prijsdaling toetreden.