5 compensatieregelingen voor ondernemers tijdens Covid-19

Dat de huidige coronaperiode een grote impact heeft op ons allen is al reeds duidelijk. Maar ook de ondernemers in ons land worden op dit moment hard geraakt. Een gedeelte komt in acute problemen doordat zij minder of geen inkomsten meer hebben kunnen genereren de afgelopen weken. Zij hebben natuurlijk de mogelijkheid om een persoonlijke lening af te sluiten, maar vaak zijn misgelopen opbrengsten niet meer persoonlijk op te vangen.

Aangezien niet duidelijk is hoelang hun bedrijfsvoering nog stilgelegd zal worden door de lockdown, zijn er door de overheid enkele tegemoetkomingen samengesteld. Hierbij wordt het Nederlands bedrijfsleven zoveel mogelijk ondersteund tijdens deze lastige periode. Met als hoofdzakelijk doel om te voorkomen dat deze ondernemers hun bedrijf of baan verliezen en daarmee verdere problemen te minimaliseren. Deze tegemoetkomingen hebben we hieronder voor je verzameld en verduidelijkt.

BMKB – Borgstelling voor MKB bedrijven

De borgstelling geldt voor bedrijven tot maximaal 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro. Daarbij wordt de borgstelling versoepeld voor het aanvragen van MKB-kredieten. De voorwaarden zijn nu een stuk gunstiger, zodat geld lenen eenvoudiger zal worden voor bedrijven binnen de sector midden- en kleinbedrijf. Hierbij zal de overheid voor een gedeelte garant staan, waardoor ondernemingen sneller en hogere bedragen kunnen lenen bij de bank.

TOZO – Tijdelijke Overbruggingsperiode voor Zelfstandige Ondernemers

Hierbij kunnen zelfstandig ondernemers onder zeer gunstige voorwaarden een lening aanvragen, ten behoeve van het verhogen van het bedrijfskapitaal. De regeling is voornamelijk bedoeld voor zelfstandigen die (tijdelijk) in de problemen zijn gekomen met hun liquiditeit en solvabiliteit.

Qredits

De aflossingsvoorwaarden voor microkredietleningen zijn ook versoepeld. Daarbij krijgt men een uitstel van 6 maanden op hun huidige aflossingsbedrag. Daarnaast heeft men de rente met 2% verlaagd. Hiermee worden met name startende ondernemers geholpen die in veel gevallen weinig reserves hebben kunnen opbouwen. De maximale steun van het kabinet voor Qredits is vastgesteld op 6 miljoen euro.

GO – Garantie Ondernemingsfinanciering-regeling

De GO is bedoeld voor (middel)grote bedrijven en maakt het eenvoudiger om grote leningen aan te vragen bij de bank. Doordat de overheid voor 80% garant zal staan, krijg je tevens de optie om een hoger bedrag te kunnen lenen en deze eerder goedgekeurd te krijgen. Het garantieplafond is op dit moment verhoogd naar 10 miljard euro. Er is echter wel een maximum van 150 miljoen euro per onderneming bepaald.

Compensatieregeling tot 4000 euro

Deze compensatieregeling is met name gericht op bedrijven binnen het midden-en kleinbedrijf, die actief zijn in een sector die direct geraakt is door de coronacrisis. Het betreft een directe eenmalige tegemoetkoming die tevens is vrijgesteld van belasting. Het compensatiebedrag mag ook naar eigen inzicht worden besteed en hoeft daarbij niet per se in de onderneming zelf gestopt te worden. Om in aanmerking te komen voor de regeling dient de onderneming wel te voldoen aan alle gestelde voorwaarden.

Getagd met , , , , , ,