Waar moet ik op letten bij het lenen van geld?

Deze huidige corona-periode zorgt binnen ieder huishouden voor de nodige financiële onzekerheid. Mocht je onverhoopt in financiële nood zijn beland, dan zijn er gelukkig genoeg opties om je direct uit de spreekwoordelijke brand te kunnen helpen. Wij hebben alle mogelijkheden overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Een lening aanvragen is handig wanneer je meer geld nodig hebt dan dat je beschikbaar hebt op je bankrekening. Er zijn wel enkele risico’s verbonden die je moet proberen te voorkomen. Vandaar dat we enkele aandachtspunten voor je hebben verzameld.

De keerzijde van een lening is dat je altijd met rente dient terug te betalen. Je betaalt dus meer dan het bedrag dat je initieel ontvangt. Tevens zal de lening zorgen voor een BKR-registratie. Dit kan eventueel leiden tot een lagere hypotheek bij het kopen van een huis. Daarnaast betaal je een hogere rente op het openstaande bedrag wanneer je niet op tijd afbetaald.

Persoonlijke lening

Je leent eenmalig een geldbedrag, die binnen een vooraf afgesproken termijn wordt afbetaald. De rente zal gedurende de looptijd ook vast staan en niet stijgen of dalen. Hierdoor zijn de kosten duidelijk en zijn verrassingen uitgesloten. Je betaalt dus elke maand hetzelfde bedrag voor het aflossen van je schuld. De looptijd varieert altijd tussen de 6 en 120 maanden. Vraag de aanbieder ook de volgende vraag: Is kosteloos eerder aflossen mogelijk? De bank wilt namelijk graag een compensatie voor de inkomsten uit de rente die het dan misloopt. Vraag hier altijd naar voor duidelijkheid.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is ideaal wanneer je van tevoren niet exact weet hoeveel je wilt lenen. Dit is bijvoorbeeld handig bij een verbouwing aan het huis. Je kunt via deze wijze eenvoudig bijlenen als dat nodig is. De rente staat daarentegen niet vast en is variabel. Dit zorgt er voor dat je maandelijks aflossing elke maand weer kan wijzigen.

Rente

Het is belangrijk om alle rentepercentages van alle aanbieders eens goed te bekijken. Vraag desnoods meerdere offertes aan, zodat je een helder beeld krijg van alle mogelijkheden. De rente kan onderling nogal verschillen. Je kunt hier dus veel geld op besparen. In veel gevallen wordt het daadwerkelijke rentepercentage pas duidelijk na aanvraag van de offerte. Er wordt namelijk gekeken naar je persoonlijke situatie. Daaraan wordt vervolgens een risico profiel gekoppeld op basis van je gegevens. Hieronder vallen onder andere je leeftijd, het inkomen dat je verdient, je woonsituatie en of je geregistreerd ben bij het BKR.

Credit card

Met een kredietkaart kun je aankopen doen en later het bedrag terugbetalen. Je betaalt geen rente als je het bedrag direct aan het einde van de maand terugbetaalt. Wil je echter gespreid terugbetalen, dan betaal je wel rente over het openstaande bedrag. Dit kan oplopen tot wel 14% (het wettelijk maximum).

Je betaalt daarentegen wel een jaarlijkse bijdrage voor een credit card. Dit bedrag varieert tussen de 15 en 40 per jaar. In sommige gevallen betaal je het eerste jaar helemaal niets. De kosten hangen voornamelijk af van je gewenste bestedingslimiet.

Houd er ook rekening mee dat je met een credit card koersopslag betaal bij het opnemen van geld in een andere valuta. Bijvoorbeeld tijdens het reizen in het buitenland.

Kwijtschelding bij overlijden

Het is verstandig om bij je lening een aanvullende overlijdensverzekering af te sluiten. Op deze wijze zijn je nabestaanden niet verantwoordelijk, voor het afbetalen van jouw lening bij een onverwachts overlijden. Bij veel banken is dit al meegenomen in de lening, waardoor je rente ook iets hoger uitvalt. Sommige banken laten dit weg uit de offerte, zodat zij een lagere rente kunnen bieden dan hun concurrenten. Let hier dus goed op. Je kunt ook apart een overlijdensverzekering afsluiten naast een lening die dat niet aanbiedt. Vaak ben je dan goedkoper uit.

Flitskrediet

Het flitskrediet is een mini-lening die vaak binnen een korte looptijd van 15-62 dagen al wordt terugbetaald. Aangezien het gewenste bedrag vaak binnen 24 uur op je rekening staat, zijn de rentepercentages wel hoog te noemen (rond de 14%). Het is ook veel voorkomend dat er andere kosten aan worden toegevoegd, zoals het verwerken van de aanvraag.

Getagd met , , , ,