Negatieve spaarrente: wat moet ik doen met mijn spaargeld?

Een paar jaar geleden leek het nog ondenkbaar. Maar het moment komt steeds dichterbij dat een negatieve spaarrente zal worden doorgevoerd in Nederland. Op dit moment hebben we al te maken met een rente van 0%, waardoor het in de lijn der verwachting ligt dat je binnenkort toch echt zult betalen voor het plaatsen van je zuurverdiende spaargeld bij de bank. Aangezien de banken hogere kosten kennen voor het beheren van spaargeld, zal dit uiteindelijk altijd weer worden doorberekend op de consument.

Waarom een negatieve spaarrente?

Het verlagen van de rente wordt via het ECB (Europese Centrale Bank) bepaald. Het is een maatregel die er voor moet zorgen dat sparen minder interessant wordt. Met als uiteindelijk doel om de economie weer op gang te krijgen, met name in de zuiderlijke Europese landen.

Met behulp van een lage rente -of zelfs een negatieve spaarrente- probeert men sparen te ontmoedigen. Hierdoor wordt de consument eigenlijk gedwongen om het geld uit te geven en daarmee de economie een positieve stimulans te geven.

Naar verwachting zal maar liefst 80% van de mensen hun spaargeld verplaatsen als de rente daadwerkelijk negatief zal worden. Hierbij zal 25% een overstap maken naar een bank die geen negatieve rente hanteert. Daarnaast zal nog eens 20% het geld gaan opnemen en thuis een veilig plekje geven. Een klein gedeelte van 11% van de mensen zegt dan van plan te zijn spaargeld te gaan beleggen. Een kleinere 8% zal zijn spaargeld gaan gebruiken om zijn hypotheek sneller te kunnen aflossen en het restant zal geen actie ondernemen en zijn spaargeld lekker op de spaarrekening laten staan.

Het is nog maar de vraag wat er gaat gebeuren als iedereen zijn geld ineens wilt opnemen. Er is immers niet genoeg giraal geld (biljetten en munten) in omloop om een soortgelijke situatie te kunnen dekken. Daarnaast is het tevens zeer riskant om grote bedragen aan contact geld thuis te plaatsen.

Tevens is het ook niet ondenkbaar dat veel banken uiteindelijk zullen omvallen. Daarom zijn er al meerdere initiatieven gestart om een verbod in te stellen voor het invoeren van een negatieve rente. Dit is uiteraard in het belang van de banken maar uiteindelijk ook de consument.

Hoe kan ik deze situatie ontlopen?

Geld opnemenDe eerste optie is om al je spaargeld over te zetten naar je rekening courant (je normale betaalrekening). Er wordt namelijk geen rentevergoeding toegepast door de banken op je betaalrekening. Hiermee voorkom je dus dat je geld betaalt voor het plaatsen van je spaargeld bij de bank. Het is wel de vraag of de banken hier een nieuwe regel voor gaan invoeren, zodat deze truc dadelijk niet meer mogelijk is.

Je kunt uiteraard ook de overstap maken naar een concurrerende bank die (nog) geen negatieve rente hanteert. Daarbij is het wel de vraag of dit in de toekomst niet alsnog zal gebeuren. Het kan natuurlijk een prima marketingstunt zijn om veel mensen binnen te halen en dan vervolgens de rentes gelijk te trekken met andere banken.

Getagd met , , , , , , , , ,