Dit is het gemiddelde vermogen per persoon in Nederland

Je persoonlijk vermogen is samengesteld uit meerdere onderdelen. Uiteindelijk worden alle onderdelen bij elkaar opgeteld en vervolgens verminderd met je schulden. Hierbij wordt je hypotheek niet gezien als schuld. Enkel wanneer je woning onder water staat (de waarde is minder dan je hypotheek), dan zal dit je vermogen doen verminderen.

Laten we alle onderdelen eens bekijken, zodat we precies begrijpen hoe ons vermogen is opgebouwd.

Spaargeld

Maar liefst 20% van de Nederlandse bevolking heeft geen spaargeld op de rekening staan. Zij kunnen hierbij kan nog maar net rondkomen of maken daadwerkelijk schulden. Het gemiddelde vermogen ligt echter op € 28.000 per Nederlander. Met € 33.000 ligt het Europese gemiddelde iets boven het Nederlandse gemiddelde. Uiteraard geeft dit niet een goed beeld van de werkelijkheid, aangezien de grootverdieners het gemiddelde uit zijn verband trekken. Daarom is het mediaan een betere indicator. Dit ligt op € 10.000 per Nederlander. De helft ligt dus boven dit bedrag en de helft er onder.

Beleggen

Veel mensen kiezen er voor om hun spaargeld te beleggen. De voornaamste reden is dat de rente op spaargeld op dit moment erg laag is, en daarbij zelfs onder het nulpunt lijkt te gaan dalen de komende maanden. Dit betekent dus dat je gaat betalen om geld op je spaarrekening te plaatsen. Hierdoor is investeren in beleggingen een veelvoorkomend verschijnsel.

Of je nu aandelen koopt in een bedrijf of obligaties (geld leent) aan de staat, je rendement ligt in ieder geval een stuk hoger dan met sparen. Hierdoor kun je je vermogen dus doen laten groeien, waardoor je totale vermogen ook weer groter wordt. Hierbij geldt vaak wel; hoe hoger het risico, hoe hoger het mogelijke rendement. Houd er dus wel rekening mee dat beleggen ook kan betekenen dat je je vermogen (gedeeltelijk) verliest.

Overwaarde van je huis

Is de verkoop- of executiewaarde van je huidige woning hoger dan je hypotheek? Dan spreken we van overwaarde op je huis. Je kunt dit bedrag opnemen bij verkoop van het huis. Dit kun je vervolgens meenemen bij de eventuele koop van een nieuwe woning. Maar je kunt het ook meenemen voor het financieren van een verbouwing aan je huidige woning. Deze overwaarde wordt dus gezien als vermogen.

Houd er wel rekening mee dat de bijleenregeling van toepassing is in dit geval. Dit houdt in dat je de overwaarde van de koopsom van je nieuwe huis dient af te trekken, om te kunnen berekenen van welk bedrag de hypotheekrenteaftrek van toepassing is.

Overig vermogen

Heb je een aanmerkelijk belang in een besloten vennootschap? Dan wordt dit ook gezien als persoonlijk vermogen. Een aanmerkelijk belang houdt in dat je minimaal 5% belang hebt in een bedrijf, een B.V. Dit vermogen valt daardoor in box 2 van de belastingdienst en kent andere belastingpercentages dan box 3 voor sparen en beleggen.

Een tweede huis hoort daarentegen wel in box 3 thuis en wordt geplaatst in de categorie sparen en beleggen. Heb je een tweede huis in het buitenland? Dan zijn hier echter weer andere regels voor van toepassing.

Getagd met , , , , , , ,