Nu wel of niet een huis kopen in 2020? Tips + Advies

Groeiend woningtekort in Nederland

Met name in de grote steden is er nog steeds een groeiend woningtekort. Dit zorgt er voor dat het aanbod lager is dan de actuele vraag. Dit geeft huiseigenaren een luxepositie, waarin zij hogere prijzen kunnen vragen dan wanneer de vraag kleiner zou zijn dan het aanbod.

Hypotheek lening

De grote vraag is nu dan ook bij veel mensen: is het nu een goed moment om een huis te kopen? Aangezien daar helaas geen eenzijdig antwoord op te geven is, gaan we in dit artikel de situatie verder verduidelijken, zodat jij sneller een keuze kunt maken die het beste bij jouw situatie past.

De huizenprijzen waren nog nooit zo hoog

Nog niet eerder waren de huizen in Nederland zo duur en werden ze zo snel verkocht als in 2018. Echter lijkt de markt wat te zijn afgekoeld in 2019. De gemiddelde huizenprijs is in 2019 namelijk iets gedaald. Echter, blijven de huizenprijzen nog wel steeds stijgen, maar komt de gemiddelde prijs iets meer in balans.

Mensen lijken daarmee niet langer meer bereid om de absolute hoofdprijs te betalen voor een woning. Mede door het slinkende aanbod aan woningen daalt ook het aantal verkochte woningen in 2019. Naarmate er meer huizen worden verkocht, neemt de vraag uiteraard ook af.

De drie voornaamste redenen dat de vraag naar koopwoningen blijft toenemen zijn als volgt:

1) De groei van het aantal Nederlandse huishoudens, wat met name wordt veroorzaakt door de sterke toename van het aantal eenpersoonshuishoudens in Nederland.
2) Er is nog steeds een groot woningbouw tekort. De vraag is beduidend groter dan het aanbod. Uit onderzoek van ABF Research blijkt dat de huidige woningnood waarschijnlijk nog 10 jaar zal duren. Verwacht wordt dat er in 2030 nog steeds een woningtekort zal zijn van minimaal 200.000. De Randstad kent daarbij het grootste tekort.
3) De aanhoudende lage hypotheekrente blijft voor veel mensen zeer aantrekkelijk. Hoelang deze lage hypotheekrente nog zal aanhouden is lastig in te schatten. De Europese Centrale Bank heeft echter aangegeven om de lage rentetarieven in ieder geval ook voor 2020 aan te houden.

Hoe zorg je er voor dat je niet teveel betaalt?

1) Vergelijk de vraagprijs altijd met vergelijkbare woningen in de buurt. Zo kom je erachter of de vraagprijs wel realistisch is en daarmee marktconform. Enkel kijken of je de vraagprijs kunt betalen met de maximale hypotheek die je kunt krijgen, is daarbij dus geen valide graadmeter. De prijs dient overeen te komen met vergelijkbare alternatieven in dezelfde buurt. Je kunt hiervoor gebruik maken van het Kadaster of per postcode huizen checken via het WOZ-waardeloket.

2) Hoe lang staat het huis al op de markt? Het is namelijk vaak geen positief teken als een huis al enige tijd te koop staat. In de meeste gevallen wijst dit op het feit dat de woning te duur in de verkoop is gezet. In sommige situaties wijst het juist op factoren die jij wellicht over het hoofd ziet, die anderen wel hebben waargenomen. Wordt er bijvoorbeeld binnenkort een basisschool gebouwd in de buurt, of wordt er een nieuwe snelweg geplaatst dichtbij? Dit kan veel mensen uiteraard tegenhouden om daadwerkelijk tot een koop over te gaan.

3) Is de prijs opvallend laag? Dan spreken we vaak van goedkoop is duurkoop. Je bent initieel meestal goedkoper uit, maar uiteindelijk ben je duurder uit door alle benodigde verbouwingen en reparaties. ‘Een huis voor de ervaren klusser’ wordt ook vaak als omschrijving meegegeven wanneer het huis veel gebreken vertoond. Wees er van tevoren dus zeker van wat de bouwkundige staat is van de woning in orde is voordat je overgaat op een daadwerkelijke koop.
Een andere reden voor een opvallend lage vraagprijs kan ook de erfpacht zijn. Wellicht koop je alleen het huis en niet de grond. Vraag hier dus altijd eerst naar om mogelijke teleurstellingen te voorkomen.

4) Laat je niet leiden door overhaast gedrag en neem je tijd. Veel mensen hebben de neiging om enkele cruciale stappen over te slaan wanneer zij een woning heel graag willen hebben. Zij zien dan bepaalde elementen over het hoofd. Worden alle afspraken/bezichtigingen bijvoorbeeld altijd gepland in de avonduren? Dan kan het wellicht zo zijn dat er sprake is van geluidsoverlast door horeca, verkeer of problemen met buren in de ochtenden. Houd je ogen en oren dus altijd goed open en staar jezelf niet blind op enkel dat mooie huis.

5) Heb je het gevoel dat de verkopers het huis graag zo snel mogelijk willen verkopen? Probeer je onderhandelingspositie dan te versterken, door er achter te komen wat de echte reden is van de verkoop. Wellicht hebben zij binnenkort de oplevering van hun nieuwe huis en willen ze geen dubbele kosten. Hebben ze ruzie met luidruchtige buren? Dit zijn allemaal voorbeelden van factoren die jouw positie tijdens de onderhandelingen kunnen versterken.

Indekken tegen mogelijke onvoorziene kosten

Een bruikbare tip is om in de koopovereenkomst op te nemen dat de verkoop niet doorgaat bij kostbare tegenvallers of bouwkundige problemen. Uiteraard wordt dit niet altijd geaccepteerd wanneer er meerdere gegadigde zijn. Dan zal de koper al snel kiezen voor de geinteresseerde koper die wellicht minder ‘lastig’ is. Daarentegen is het wel aan te bevelen om het voor te stellen. Dit heeft de verkoper ook het gevoel dat jij als koper weet waar je mee bezig bent en dat je daarnaast enkel bereid bent om een huis te kopen dat voldoet aan de verwachtingen.

Tot slot, is het belangrijk om te vermelden dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat economische ontwikkelingen en huizenprijzen te voorzien zijn. Koop dus een huis als je het huis graag wilt hebben en het daarnaast ook kunt betalen. Wachten op betere huizenprijzen wordt daarbij dus zeker afgeraden.

Hypotheek lening

Getagd met , , , , , , ,