Hoe werkt contactloos betalen? Uitleg + tips

Contactloos betalen lijkt al niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is niet enkel snel, maar ook makkelijk en zeer veilig. Het elektronisch uitvoeren van een contactloze betaling lijkt daarmee dan ook een definitieve toevoeging aan onze opties aan betaalmogelijkheden.

Hoe werkt het?

Een betaalautomaat zal met behulp van een NFC-scanner de NFC-chip van het betaalmiddel herkennen, wanneer dit binnen een bereik van maximaal tien centimeter gebeurt. Dit gehele proces neemt in dit geval maar drie seconden in beslag, waarbij dit op de oude manier gemiddeld 15 seconden duurt.

Dit technisch hoogstandje is ideaal voor betalingen in de horeca, aangezien hier relatief veel transacties worden uitgevoerd, waarbij er voornamelijk kleine bedragen worden uitgegeven. Contante betalingen maken op dit moment ook nog maar 39% van de totale betalingen uit. Daarbij is contactloos betalen maar liefst 70,2% van alle pinbetalingen en creditcard betalingen. Hiermee is duidelijk zichtbaar dat men steeds vaker kiest voor de optie om contactloos te betalen.

De supermarktbranche is echter de grootste sector waar gebruik wordt gemaakt van NFC (33,1%). De detailhandel volgt met 18,9% en de catering volgt op gepaste afstand met 7,8%.

Contactloos Betalen, snel makkelijk en veilig. from Betaalvereniging Nederland on Vimeo.

Near Field Communication (NFC)

Wat is nu precies NFC? Je ziet het steeds vaker voorbij komen en ook steeds meer producten maken er tegenwoordig gebruik van. NFC staat voor Near Field Communication en is uiterst geschikt voor het faciliteren van onder andere betalingsverkeer. Mobiele telefoons, maar ook OV-kaarten en divers marketinginstrumenten maken er al reeds gebruik van. Verwacht wordt dat steeds meer apparaten er in de toekomst gebruik van gaan maken.

Is het veilig?

Het risico is bij contactloos betalen zeer laag te noemen. Dit komt door de kleine straal die mogelijk is aan communicatie (maximaal 10 centimeter), de ingebouwde versluiting in het betalingsnetwerk en de strenge regelgeving die van toepassing is. Daarnaast is bij betalingen boven de € 25 een pincode benodigd en bij betalingen boven de € 50 is zelfs de pas plus pincode een vereiste. Het totale limiet per dag is daarbij ingesteld op € 250, zodat de kans op misbruik kan worden beperkt. Bij misbruik door verlies of diefstal zal de eventuele schade ook door je bank worden vergoed. Zo kun je zorgeloos gebruik blijven maken van deze handige optie!

Voordelen

– Deze methode is supersnel en ook nog eens efficiënt
– Betalen is mogelijk met de betaalpas of telefoon
– Bij kleinere betalingen geen pincode nodig

Nadelen

– Nog niet alle betaalautomaten ondersteunen deze betaaloptie
– Ook niet alle passen of mobiele telefoons zijn geschikt voor NFC-betalingen

Getagd met , , , , , , ,