De top 11 duurste Europese steden om te wonen

Scandinavische steden opvallend duur

Zwitserland scoort op dit moment het beste van alle landen en bekleedt zowel nummer 1 als 2 in deze lijst. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan het ijzersterke Zwitserse bedrijfsleven en de toenemende export van goederen vanuit Zwitserland.

Opvallend is dat maar liefst vijf van de elf steden uit deze lijst Scandinavische steden zijn. Een voornaamste reden hiervoor kan zijn dat de Scandinavische landen geen Euro gebruiken als hun munteenheid. Ze kennen namelijk hun eigen muntsoort; de Kroon, die zichtbaar hogere waarde weet te bieden dan de Euro. De salarissen liggen in Scandinavië echter dusdanig hoger dat de hogere algemene kosten een minder groot probleem vormen voor de lokale bevolking.

Wanneer je besluit een tijdje in Scandinavië te wonen en de mogelijkheid hebt om geld te sparen, zul je bij terugkomst in Nederland wel meer waarde overhouden aan je gespaarde geld. Wellicht is Scandinavië toch nog een goed beleggingsfonds voor de toekomst?

1. Genève (Zwitserland)

GeneveZwitserland

Genève wordt officieel gezien als het duurste land in de wereld om te wonen. De consumentenprijsindex (CPI) geeft aan dat Zwitserse producten 1,47 keer zo duurder zijn als in Nederland. Een persoonlijke lening kan je dan wellicht uit de brand helpen als je toch besluit om naar Zwitserland af te reizen.

2. Zürich (Zwitserland)

ZurichZwitserland

Ook het leven in het Zwitserse Zürich is een dure aangelegenheid. Gelukkig liggen de Zwitserse salarissen een stuk hoger dan in Nederland

3. Londen (Groot-Brittannië)

LondenVerenigd Koninkrijk

Londen is een stad van uiterste. In het authentieke centrum is een betaalbare woonplek bijna onmogelijk om te vinden. In de omringende buitenwijken zijn woningen echter nog prima te betalen.

4. Oslo (Noorwegen)

OsloNoorwegen

Gemiddeld liggen de huurprijzen in Oslo wat duurder dan in Amsterdam. Echter, liggen de gemiddelde uitgaven per maand een stuk hoger dan dat we in Nederland gewend zijn.

5. Bergen (Noorwegen)

BergenNoorwegen

Om in de stad aan de fjorden te leven zul je wel een extra zakcentje moeten meebrengen. Je krijgt er echter wel wat voor terug; genieten van de rust en de adembenemende natuur.

6. Kopenhagen (Denemarken)

KopenhagenDenemarken

Een kop koffie kost hier al snel € 5 en wanneer je een biertje wilt halen betaal je maar liefst €7. Daarnaast betaal je tussen de € 1500 – € 2000 per maand voor een tweepersoonsappartement.

7. Parijs (Frankrijk)

Parijs Frankrijk

Gemiddeld betaal je in deze Franse hoofdstad het dubbele van wat je betaalt in Amsterdam per vierkante meter. En tel daar dan nog eens de dure etentjes buiten de deur en de heerlijke Franse wijntjes op het terras bij op.

8. Dublin (Ierland)

DublinIerland

Vooral de huur in Dublin is erg hoog te noemen. Waarbij het gemiddelde rond de € 1800 per maand ligt voor een tweepersoonsappartement. Daarnaast liggen de supermarktprijzen ook een stuk hoger dan we in Nederland gewend zijn.

9. Stockholm (Zweden)

StockholmStockholm

Zweden is duur vergeleken met Nederland, maar relatief minder duur dan de andere Scandinavische landen. Wanneer je uit eten gaat of een drankje wilt bestellen zul je al snel diep in de buidel moeten tasten.

10. Helsinki (Finland)

HelsinkiFinland

De huren in Helsinki liggen vrij hoog en het aanbod is gering. Nabij gelegen gemeente hebben echter een groter aanbod dat ook nog een stuk beter te betalen is.

11. Amsterdam (Nederland)

AmsterdamWoningnood Amsterdam

Zoals we allemaal wel weten is de huizenmarkt ontploft in Nederland en vooral in onze hoofdstad. We zien dan ook absurd lange wachtlijsten in elke grote gemeente in Nederland. De balans tussen vraag en aanbod is daarmee volledig in onbalans gekomen, waardoor er torenhoge prijzen worden gevraagd. Wellicht is gaan wonen in het buitenland nog een optie?

Getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,