Een ongeval met de auto proberen we natuurlijk allemaal te voorkomen. Mocht het ongehoopt nou toch gebeuren dat je betrokken raakt bij een aanrijding, weet je dan wat te doen? Veel Nederlanders zijn namelijk nog niet genoeg voorbereid op dit soort vervelende verkeerssituaties. Door het lezen van dit artikel zul jij voortaan exact weten wat te doen bij een vervelend ongeluk met je auto!
Stappenplan bij een auto ongeluk
1) Breng jezelf als eerste in veiligheid. Vervolgens probeer je de anderen om je heen ook in veiligheid te brengen. Mochten er gewonden zijn, verplaats ze dan niet en laat dit over aan de hulpdiensten.
2) Bel 112 om de hulpdiensten in te schakelen. De politie zal bij lichte schade niet nodig zijn. Een ambulance is daarentegen alleen benodigd wanneer er sprake is van gewonden door het ongeluk.
3) Houd er rekening mee dat het strafbaar is om de plaats van ongeval te verlaten, voordat er gegevens zijn uitgewisseld. Je bent tevens verplicht om eventuele gewonden te voorzien van hulp bij een aanrijding.
4) Zorg er voor dat alle voertuigen veilig aan de kant staan, zodat het overige verkeer zijn weg kan vervolgen. Gebruik waar mogelijk een gevarendriehoek, zodat andere automobilisten tijdig worden gewaarschuwd.
Verzamel bewijs na de aanrijding
1) Noteer zo snel mogelijk de benodigde gegevens van alle eventuele getuigen (naam, adres, telefoonnummer en kenteken). Dit zorgt er voor dat zij niet onnodig lang hoeven te wachten en verder kunnen.
2) Probeer zoveel mogelijk foto’s te maken. Ook van slipsporen, of eventueel glas dat zich heeft verspreid, kunnen mogelijk van grote waarde zijn voor de verzekeraar. Te veel foto’s bestaat niet in dit geval. Op een later moment kun je dan alsnog een selectie maken van de meest bruikbare foto’s.
3) Is er politie aanwezig bij het incident? Vraag hen dan altijd naar het nummer van het proces-verbaal en/of de registratieset. Dit kan later wellicht nog goed van pas komen.
Moet ik de politie bellen?
Je hoeft enkel de politie te bellen als iemand gewond is geraakt, of als er forse schade is aangebracht aan één of meerdere voertuigen. Bij een groot meningsverschil, of als de andere partij een buitenlands kenteken heeft, is het ook aan te bevelen om de politie in te lichten. Daarnaast dient de politie ook geïnformeerd te worden als de andere partij is doorgereden of als er (vermoedelijk) drank in het spel is.
Via je mobiel de schade melden
Tegenwoordig bestaat ook de mogelijkheid om je schade online via je mobiel te melden. Dit bespaart veel tijd en is een stuk handiger dan het oude vertrouwde fysieke schadeformulier. De app is ontwikkelt in samenwerking tussen alle grote verzekeraars binnen Nederland (De Verbond van verzekeraars).
Stappenplan schade melden mobiel
1) Maak foto’s van de schade en van de gehele ongevalssituatie
2) Binnen de app selecteer je je voertuig en geef je aan welk soort ongeval het betreft
3) Noteer de gegevens van de bestuurder en eventuele inzittenden in de auto
4) Geef aan welke schade de auto heeft opgelopen en welk letsel is opgelopen bij de bestuurder en inzittenden
5) Geef duidelijk aan hoe het ongeval is ontstaan. Geef daarbij ook aan wat jij deed en waar je reed tijdens de ongevalssituatie
6) Controleer de samenvatting en kijk goed of je alles correct hebt doorgegeven
7) Als alles in orde is kun je de schademelding bevestigen
8) Bij thuiskomst heb je de mogelijkheid om eventuele aanvullingen te doen. Je kunt daarbij ook nog (extra) foto’s toevoegen en meesturen naar je verzekeraar
Invullen van een Europees schadeformulier
1) Vul de voorzijde van het schadeformulier volledig in. De tegenpartij dient daarbij hetzelfde te doen. Belangrijk om te weten is dat je het hierbij niet eens hoeft te zijn over de schuldvraag. Het is aan de verzekeraars om te bepalen bij wie de schuld (gedeeltelijk) ligt.
2) Geef duidelijk aan of er getuigen aanwezig zijn van het ongeval. Dit geef je aan bij het vakje in het midden van het formulier.
3) Controleer goed of alle kruisjes volledig zijn ingevuld. Alle informatie is van belang bij het correct en zo snel mogelijk kunnen afhandelen van je schade.
4) De achterzijde hoef je niet direct in te vullen. Dit kun je ook op een later moment doen wanneer je weer thuis bent.
Tips bij een aanrijding
1) Probeer discussie met de tegenpartij over de schuldvraag te voorkomen
2) Ga nooit in op een voorstel om de schade direct te regelen en af te handelen
3) Kun je niet meer verder rijden met je auto? Dan dient de auto weggesleept te worden. Bel hiervoor de benodigde hulpdienst van je autoverzekering.
4) Mocht de verzekering niet uitbetalen. Maak dan gebruik van een autolening bij een bank om de schade zelf te laten herstellen.