Een auto kopen of private leasen?

Tegenwoordig is de auto bijna ondenkbaar uit ons leven. De meeste mensen rijden er dagelijks mee naar het werk, naar de sportschool of rijden in de zomer naar een zonnige bestemming in Zuid-Europa. We hebben daarentegen niet allemaal de mogelijkheid om een auto van de zaak te krijgen vanuit onze werkgever. Hierdoor staan we vaak voor de keuze; een auto kopen of private leasen? We helpen je bij het maken van deze lastige keuze. Daarbij zetten we de voor- en nadelen overzichtelijk voor je op een rijtje.

Auto kopen

Bij het kopen van een auto heb je rekening te houden met twee grote factoren. Wat is de aankoopwaarde van de auto en wat is de restwaarde wanneer je de auto verkoopt. Het verschil tussen beide zijn je daadwerkelijke kosten aan de auto zelf. Hierdoor is het lastig om vooraf te voorspellen wat je daadwerkelijke totale kosten bij het kopen van een auto zijn.

Voordelen

1) Wanneer je reeds geld hebt gespaard en daarvan de auto kan bekostigen, dan zal dit je niet beperken bij het aanvragen van een hypotheek. Dit zal echter wel een factor zijn wanneer je een persoonlijke autolening hebt gebruikt voor het kopen van een auto. Een lening geeft je daarentegen wel de mogelijkheid om de kosten te verdelen over een langere periode, in plaats van direct het gehele bedrag op te moeten hoesten.

2) Wanneer je al enkele schadevrije jaren hebt opgespaard, dan kun je een significant voordeel behalen bij het zelf regelen van je autoverzekering. Bij een leasecontract wordt dit voor je uit handen genomen. Echter, zal het tarief van je lease-auto niet worden aangepast aan de hand van je schadevrije jaren. Hier behaal je dus geen voordeel mee.

Nadelen

1) Je dient zelf je motorrijtuigenverzekering en wegenbelasting te regelen. Dit is in principe geen lastige opgave, maar neemt wel even wat tijd en moeite in beslag. Daarbij is het belangrijk dat je enig onderzoek uitvoert vooraf, zodat je zeker weet dat je de beste optie kiest naar jouw persoonlijke wensen en financiële situatie.

2) Eventuele schade aan je eigen auto zul je zelf moeten laten repareren en de kosten daarvan dragen. De auto zal daarbij total loss verklaard worden als de schade hoger uitvalt dan de actuele restwaarde van de auto.

Een auto private leasen

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mensen hun auto privé laten leasen. Hierbij speelt de werkgever geen rol en ga je dus direct een verbintenis aan met de autofabrikant. In veel gevallen betaal je maandelijks een vast bedrag voor een vooraf vastgelegde periode (12-60 maanden). Je weet daarbij te allen tijde waar je aan toe bent. Daarnaast krijg je altijd een nieuwe auto ter beschikking bij de oplevering.

Voordelen

1) Je kosten vallen in principe nooit hoger uit dan je maandelijkse vaste kosten. Hierdoor heb je veel zekerheid en nooit onverwachte kosten die je mogelijk financieel in de problemen brengen.

2) Alle verzekeringen en bijkomende kosten zijn meegenomen in je maandelijkse betalingen. Je bent daarbij in de meeste gevallen allrisk verzekerd en voorzien van pechhulp. Dit neemt uiteraard veel zorgen weg, maar dit zit uiteindelijk allemaal verrekend in het leasebedrag dat je maandelijks afdraagt.

Nadelen

1) Bij het rijden van schade betaal je meestal wel een eigen risico. Dit houdt in dat je altijd persoonlijke kosten zal krijgen bij eventuele schade aan de auto. Het eigen risico is daarentegen wel af te kopen. Je maandelijkse kosten stijgen hierdoor wel enigszins.

2) Een contractbreuk neemt extra kosten met zich mee. Je bent immers een contract aangegaan voor een bepaalde tijdsduur. Kun je de maandelijkse kosten niet meer financieren? Dan betaal je een opzeggingsvergoeding. De hoogte van dit bedrag is echter afhankelijk van het resterend aantal maanden van je looptijd.

Getagd met , , , , , , ,