Wat is voordeliger; kopen of huren van een huis na Corona?

Waarom zijn de prijzen zo hoog voor koopwoningen?

Sinds 2014 zat de huizenmarkt weer duidelijk in de lift. Tot aan de uitbraak van covid-19 eerder dit jaar, verbrak het ook nog alle records. Er werden dus weer meer huizen gekocht en het vertrouwen in de economie was daarnaast toegenomen. De economische crisis, die wordt verwacht door de huidige corona-problematiek zal de bouw van nieuwe huizen echter wel gedeeltelijk stop gaan zetten.

De gevolgen hiervan worden nu echter wel duidelijk, aangezien het woningaanbod niet voldoet aan de stijgende vraag. Dit heeft geresulteerd in krapte op de markt, waardoor de prijzen voor woningen op dit moment nog steeds de pan uit rijzen. Dit zien we vooral terug bij woningen tot € 250.000. Hierbij worden met name starters en jonge gezinnen getroffen.

Deze trend van stijgende huizenprijzen in Nederland zal zich ook in 2020 blijven doorzetten. De huidige lage hypotheekrente zien veel mensen ook als een goede reden om alsnog voor een koopwoning te gaan. Hiermee kunnen zij een financieel voordeel behalen, aangezien de maandelijkse kosten lager komen te liggen dan met een hoger rentepercentage. Maar wellicht is huren wel een betere optie voor je in deze lastige periode? Wij nemen beide opties daarom graag met je door.

Huurwoning

Appartement hurenEen huurwoning brengt enkele grote voordelen met zich mee. Met name de vrijheid en flexibiliteit van huren wordt gezien als een grote plus. Je kunt daarbij redelijk eenvoudig je overeenkomst beëindigen en gaat daarbij ook geen verplichting aan voor een langere periode. Daarnaast zijn eventuele kosten aan woningonderhoud inbegrepen in je huurovereenkomst. Hierdoor heb je niet of nauwelijks te maken met plotselinge onverwachte kosten.

Uiteraard kent het ook enkele duidelijke nadelen. De huurprijzen blijven bijvoorbeeld maar stijgen, waardoor de maandelijkse lasten alleen maar hoger worden. Daarnaast bouw je geen eigen vermogen op met het betalen van huur. Het is daarmee dus zeker geen investering voor de toekomst.

Huis kopen

Het grote voordeel bij het kopen van een huis is met name dat je maandlasten 20-40% goedkoper zijn dan dat je zou gaan huren. Daarnaast bouw je daadwerkelijk eigen vermogen op en zijn deze uitgaven een zekere investering voor de toekomst.

Minpunten zijn onder andere dat je zelf onderhoud dient uit te voeren op het huis. Heb je een lekkage? Dan zul je dit zelf moeten oplossen. Dit neemt natuurlijk wel tijd, energie en geld in beslag. Tevens ga je een grote financiële verplichting aan voor een periode van 30 jaar. Heb je een huis gekocht met je partner? Dan kan een eventuele breuk tussen beiden zorgen voor veel complicaties bij een genoodzaakte verkoop van het huis.

Wat is nu de beste keuze?

Huren is over het algemeen duurder dan kopen. Simpel gezegd: Je maandlasten liggen met huren hoger dan bij kopen. Daarentegen is de huidige hypotheekrente erg laag (rente die je betaalt over je lening bij de bank), in vergelijking met de rente van de jaren hiervoor.

Tevens is het kopen van een huis een investering voor de toekomst. Je betaalt immers maandelijks een stukje lening af en krijg daar tegelijkertijd een stukje bezit voor terug.
Kortom, huren is duurder, maar kent weinig verplichtingen en is een prima oplossing voor starters en jonge koppels. Kopen neemt veel verantwoordelijkheid en verplichtingen met zich mee, maar is op de langere termijn de beste financiële keuze.

Getagd met , , , , ,