Hoe verdient een bank geld?

Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe een bank nu eigenlijk geld verdiend? Dit is een vraag die veel mensen zich afvragen. Je brengt immers je geld naar de bank en je krijgt uiteindelijk nog eens geld toe door middel van rente. Hoe is het dan mogelijk dat banken geld verdienen aan het geld dat jij op je spaarrekening hebt staan? We leggen je in dit artikel precies uit waarom dit het geval is.

Een bank brengt in principe vraag en aanbod samen. Daarbij fungeert de kredietinstelling dus eigenlijk als tussenpersoon.

Verdienen op jouw spaargeld

Consumenten willen bijvoorbeeld graag veilig hun spaargeld ergens plaatsen. De bank biedt hiervoor een spaarrekening aan, waarbij de klant ook nog eens jaarlijks rente ontvangt. Dit klinkt natuurlijk onwijs interessant voor de klant, maar uiteindelijk is het toch de bank die het laatste lacht. De reden hiervan leggen we je graag uit.

De bank haalt onder andere geld binnen via het geld dat op spaarrekeningen wordt geplaatst. Maar ook door beleggers die aandelen kopen bij een desbetreffende bank. Daarnaast lenen banken ook nog eens onderling geld aan elkaar uit.

Maar laten we ons even focussen op het geld dat via spaarders binnenkomt. Banken gebruiken het geplaatste kapitaal vervolgens weer om persoonlijke leningen en hypotheken te verstrekken, aan zowel particulieren als ondernemingen. Zij betalen hierover een hoger rentepercentage dan dat jij ontvangt aan rente op je spaarrekening.

Hierdoor houdt de bank winst over en verdient het aan jouw spaargeld. Uiteraard heeft de bank wel te maken met verdere bedrijfskosten, die tevens gedekt dienen te worden uit deze winst. Zo verdient de bank dus zijn geld, zonder uiteindelijk zelf geld uit te geven. Handig toch?

Geldschepping

Banken doen ook aan geldschepping. Hierbij wordt in principe geld elektrisch aangemaakt. Dit gebeurt bij het verlenen van krediet aan de klant. Dit geld is daarmee geen bezit van de bank, maar van diegene die het krediet heeft aangevraagd. De klant heeft daarentegen weer een schuld openstaan bij de bank waar rente over betaald dient te worden.

De Europese Centrale Bank draagt er zorg voor dat de economie rustig en stabiel blijft. Hierbij wordt geldscheppend vermogen van de banken beheerst. Zo wordt bijvoorbeeld inflatie voorkomen. Inflatie betekent dat geld minder waard wordt, waardoor je opeens minder kunt kopen voor hetzelfde geld.

Een goed draaiende economie is uiteraard ook belangrijk voor de bank. Dit maakt het namelijk eenvoudiger voor mensen en bedrijven om hun restschuld bij de bank op tijd af te betalen. Zo is het geld dat wordt aangemaakt door de banken een belangrijk onderdeel in het gezond houden van de economie.

Getagd met , , , , , , , ,