Hoe financier je de verbouwing van je huis? Tips + advies

Ben je van plan je huis te gaan verbouwen? Dit kan nog een hele uitdaging zijn en vereist uiteraard ook enige voorbereiding. Je dient de kosten en risico’s van tevoren goed in te schatten, maar ook zal alles gefinancierd moeten worden. Welke mogelijkheden je allemaal hebt voor de financiering van je verbouwing bespreken we daarom in dit artikel.

Veel van de werkzaamheden zul je gaan uitbesteden. Daarbij dan ook het advies om meerdere offertes op te vragen, zodat je een helder beeld krijgt van de verwachte kosten.
Houd altijd rekening met mogelijke onvoorziene kosten, die je op dit moment nog lastig kunt inschatten. Over het algemeen kun je hiervoor een percentage van 5% hanteren, bovenop het totaalbedrag, zodat je deze kosten alsnog kunt dekken wanneer nodig.

Financieren van een verbouwing

Hoe ga je de verbouwing betalen? Dit hangt veel af van je persoonlijke situatie en wensen. We hebben de drie voornaamste opties voor je op een rijtje gezet.

Spaargeld

In veel gevallen is dit de meest voordelige optie. Je hebt het geld immers al op je rekening staan en hoeft verder geen rente te betalen. Belangrijk om te weten; je betaalt wel vermogensbelasting boven een bedrag van € 30.360 per partner op je spaarrekening (2019). Dit percentage varieert tussen de 0,58% en 1,68%. Uiteraard afhankelijk van de hoogte van je spaargeld.

Hypotheek uitbreiden

Je hebt bij deze optie wel te maken met relatief hoge afsluitkosten. Hierdoor is het pas interessant bij een bedrag van ongeveer € 25.000. De aflossing wordt daarentegen wel verdeeld over een aflossingsperiode van 30 jaar, waardoor je er maandelijks minder van voelt dan bij een persoonlijke lening. Voorkeur heeft om een eventuele verbouwing direct mee te nemen bij het afsluiten van een hypotheek. Hierbij voorkom je de extra afsluitkosten, aangezien je deze al hebt bij het afnemen van een hypotheek.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kent meestal een maximale periode van 15 jaar. Dit scheelt dus aanzienlijk in vergelijking met de hypotheek. Je hebt daarentegen wel te maken met een hogere rente dan dat je het zou meefinancieren in je hypotheek. Een mooi voordeel is nog dat de rente aftrekbaar is, wanneer je het toepast voor verbetering van je eerste woning. Dit levert je een financieel voordeel op dat je ook zeker dient mee te nemen in je afweging.

Zoals je ziet, heeft elke optie zijn voordelen en ook zijn nadelen. Kijk goed wat het beste past bij jouw huidige situatie en waar je je voorkeur aan geeft. In grote lijnen is er geen goede of minder goede keuze en bieden alle opties zijn eigen voordelen. In ieder geval alvast succes gewenst bij het opknappen van je huis!

Getagd met , , , , , , ,