Op welke manieren kan ik als student lenen?

studentenlening

Studentenlening

Studeren kan naast alle  schoolgerelateerde dingen nog veel meer met zich meebrengen. Want hoe ga je de studie betalen? En als je op kamers moet, waar haal je dat geld vandaan? Als je in je jongere jaren niet veel gewerkt hebt, dan kan lenen een goede optie zijn. Meestal is een studentenlening doorlopend krediet met rente en een variabele looptijd die je vaak pas aflost na je studie. Bij reguliere leningen is de rente vaak wat hoger dan bij studentenleningen. Lenen kan je op verschillende manieren doen, het is maar net wat jij het fijnst vindt!

Op welke manieren kun je allemaal lenen?

Er zijn een paar verschillende manieren om te lenen als je student bent. Met behulp van deze lening zul jij in staat zijn om een onderdak te betalen, eten, drinken en natuurlijk de studie zelf. De bekendste manier om te lenen is natuurlijk de studiefinanciering in de vorm van een lening bij DUO, maar je kunt er ook voor kiezen om een lening bij een bank aan te vragen, rood te staan of een creditcard aan te vragen.

Lenen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Bij DUO kun je studiefinanciering aanvragen, waarmee je dus maandelijks een bepaald bedrag krijgt. De rente die betaald moet worden over deze leningen verschillen per jaar, maar zijn vaak lager dan andere leningen. De totale lening met rente moeten afgelost worden nadat je je studie hebt afgerond. De lening die je afsluit bij DUO wordt niet geregistreerd bij BKR (Bureau Krediet Registratie). Als je later een hypotheek wilt afsluiten moet je deze leningen wel melden.

Bij de bank lenen

Als je 18 jaar of ouder bent, kun je zelfstandig een lening aanvragen bij de bank. De hoogte van deze lening hangt van je inkomen af. Het bedrag dat je leent wordt vervolgens in één keer op je persoonlijke rekening gestort. Vooraf wordt er een looptijd van de lening besproken. Je betaalt dus tussendoor maandelijks aflossing en rente. Let wel op! Want de rente bij banken ligt veel hoger als bij DUO. Weet je dus niet zeker of je een vast inkomen blijft houden? Dan is deze rekening niet geschikt voor dit doel. Je moet er namelijk wel zeker van zijn dat je het kan aflossen.

Rood staan

Bij studentenrekeningen heb je ook de mogelijkheid om rood te staan. Dit moet je wel eerst aanvragen.Dit gaat niet om hele hoge bedragen, vaak een maximum van €1000. Maar je kunt ook alleen  €250 in het rood staan. Dit is ook een lening! Wel een puntje van aandacht is dat de rente voor het bedrag dat rood staat relatief hoog is, dus je hier meer rente over betaald. Het is dus verstandig om zo min mogelijk in rood te staan. Het voordeel hiervan is dat als je dus een keer net te weinig geld hebt, je makkelijk nog een rekening kan betalen als het nodig is.

Creditcard aanvragen

De laatste mogelijkheid is dat je een creditcard voor studenten aanvraagt. Met deze kaart kun je geld uitgeven, wat pas later betaald hoeft te worden. Je kan dit dus zien als een tijdelijke lening bij de bank. Het voordeel hiervan is dat je geen rente betaald, omdat je alle betalingen maandelijks laat afschrijven van je rekening. Let wel op! Want zodra er dus op je rekening niet genoeg geld staat, komt het afgeschreven geld automatisch op rood en hier betaal je wel rente over. Ook deze optie wordt niet geregistreerd bij het BKR.

Getagd met ,