Groene leningen

Geldlenen-vergelijken

De beste tarieven op een rijtje

Groene lening

Steeds meer mensen investeren in het duurzamer maken van hun woning. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Enerzijds kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf (deels) te voorzien in je eigen energiebehoefte. De populairste en misschien ook wel meest toegankelijke mogelijkheid om dit te realiseren is door het plaatsen van zonnepanelen. Anderzijds is het echter ook zo dat mensen de voorbije jaren steeds meer aandacht schenken aan het isolerende karakter waar hun woning over beschikt. Een betere isolatie betekent niet alleen minder hoge stookkosten, maar ook een beperktere impact op het milieu. Ben jij ook van plan om bepaalde duurzame investeringen te doen voor jouw woning? In dat geval kan het de moeite waard zijn om daarvoor een groene lening af te sluiten. 

Bekijk alle aanbieders

Waar moet ik op letten?

Wat is een groene lening precies?

Er wordt in de praktijk ook wel verwezen naar een groene lening als zijnde een ‘duurzaamheidslening’. Ze wordt zo genoemd omdat ze het in principe mogelijk maakt om je woning duurzamer te maken. Verschillende aankopen of voorzieningen komen dan ook in aanmerking voor het afsluiten van een groene lening. Het gaat hierbij niet alleen om een HR-ketel, maar ook om bijvoorbeeld vloer-, dak- en spouwmuurisolatie evenals HR++ beglazing en een warmtepomp. Ook voor de aankoop en plaatsing van zonnepanelen evenals een zonneboiler kan er voor worden gekozen om een beroep te doen op een groene lening. 

Wat maakt een groene lening zo interessant?

Veel mensen stellen zich de vraag waarom ze er nu precies voor moeten kiezen om een groene lening af te sluiten in plaats van een gewone, persoonlijke lening. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze je bovenop een eventuele subsidie die je kan ontvangen voor duurzame investeringen voorziet van nog een aantal extra (financiële) voordelen. Zo maakt een groene lening het doorgaans mogelijk om boetevrij vervroegd af te lossen, kan je genieten van een lagere rente en zou je mogelijks aanspraak kunnen maken op een fiscaal voordeel. Daarnaast is het ook nog eens zo dat er voor het merendeel van de groene leningen ook geen afsluitkosten worden aangerekend. Je moet er wel rekening mee houden dat er aan het afsluiten van een groene lening steeds bepaalde voorwaarden zijn verbonden. 

De voorwaarden voor een groene lening

Ben je van plan om een groene lening af te sluiten, bijvoorbeeld voor de aankoop van zonnepanelen? In dat geval zijn er altijd een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Zo dien je de eigenaar evenals de bewoner te zijn van een bestaande woning. Daarnaast is het mogelijk om een groene lening af te sluiten voor een bedrag van tussen de 2.500 & 25.000 euro. De looptijd van de groene lening is bovendien afhankelijk van het bedrag dat je leent. Hoe hoger het bedrag, des te langer de afbetalingstermijn. Hou er bovendien rekening mee dat je maximaal 75 procent van het leenbedrag mag gebruiken voor zonnepanelen. De resterende 25 procent dient dan ook te worden besteed aan andere duurzame maatregelen.

Hoe de beste groene lening afsluiten?

Wil jij ook graag een groene lening afsluiten voor je investering in zonnepanelen of andere duurzame verbouwingen aan je woning? In dat geval vormt de groene lening een mooie aanvulling op een eventuele groene subsidie waar je aanspraak op kan maken. Hou er wel rekening mee dat de groene lening geen vastgestelde kredietvorm is. Dit betekent dat de kosten op deze lening wel degelijk kunnen verschillen. Wil je er met andere woorden zeker van zijn dat je op het einde van de rit kiest voor de voor jou meest interessante groene lening? In dat geval is het altijd een aanrader om even een vergelijking uit te voeren. Alleen op deze manier kan je er namelijk pas echt zeker van zijn dat je zal kiezen voor de meest interessante groene lening voor de door jou geplande duurzame investeringen.

Waarom vergelijken?

Vanwege het grote aantal aanbieders ben je al snel het overzicht kwijt. Wij helpen je!

Gratis vergelijken!

Wij vragen geen geld voor het vergelijken. We bieden deze services helemaal kosteloos aan!

Objectieve vergelijking!

Wij zijn niet verbonden aan welke bank dan ook. Daarom kunnen we jou geheel objectief helpen!

Meestgestelde vragen

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Wat zijn de risico’s van lenen?

Wat gebeurt er wanneer ik niet meer kan betalen?

Mag ik meerdere leningen hebben?

Wat betekent boetevrij aflossen?

Hoe weet ik welke lening geschikt is voor mij?